Svetsning kan göras med olika svetsmetoder. Oavsett vilken metod man väljer finns risker med ljusbågen, svetsrök och strålning. Genom att justera svetsparametrar och välja svetsmetod, kan man minska exempelvis vissa farliga ämnen i svetsröken. Men det finns ingen svetsmetod som är ofarlig och oavsett svetsmetod måste man vidta skyddsåtgärder. Här är några tumregler som minskar bildningen av svetsrök och farliga gaser vid svetsning.
Vilken svetsmetod man väljer beror på en mängd faktorer. Hur mycket svetsrök som bildas varierar liksom sammansättningen, beroende på svetsparametrar och grundmaterial. Det går därför inte att säga att en viss metod alltid är bättre eller sämre än andra. Utvecklingen är att MIG-, MAG och TIG-svets används i allt större utsträckning. Oftast är detta en fördel också ur arbetsmiljösynpunkt. Det är också en fördel om det går att automatisera eller robotisera svetsningen.
Nedanstående värden kan användas som mycket grova riktvärden för hur mycket svetsrök som alstras av olika svetsmetoder. Grovt är rökbildningen störst vid svetsning med belagda elektroder (MMA) och rörelektroder (FCA) jämfört med övriga metoder. MAG-svetsning emitterar ofta mer rök än MIG. Minst mängd rök bildas vid TIG-svetsning. Variationerna inom respektive metod är stora.
MIG/MAG med trådelektrod (solid) | 0,1 - 5 mg svetsrök/sekund |
---|---|
TIG | <0,1 mg svetsrök/sekund |
Belagda elektroder och rörelektroder | 2,5 - 15 mg svetsrök/sekund |
Det går att minska riskerna med den svetsmetod man arbetar med. Tänk speciellt på att:
För att minska ozonbildningen vid svetsning kan man särskilt tänka på att:
Hur mycket svetsrök och särskilt farliga ämnen som bildas, beror bland annat på vilket grundmaterial som svetsas. Ofta är det inte möjligt att påverka grundmaterialet, men det är viktigt att veta att vissa grundmaterial ökar risken för farliga ämnen i svetsröken. Det gäller till exempel:
En del volframelektroder innehåller små mängder av det radioaktiva ämnet torium. Användning av sådana elektroder kräver särskilda rutiner. Dessa elektroder bör förvaras i slutna behållare, dock inte vid arbetsplatsen. Vid slipning av toriumhaltiga elektroder ska slipdammet sugas upp separat och betraktas som miljöfarligt. Vid svetsning med växelström, som innebär en ökad elektrodslitning, ska om möjligt toriumfria elektroder användas. Stråldosen från dessa elektroder är så låg att inga övriga säkerhetsåtgärder behövs. Avfall från elektroderna och slipdammet är lågradioaktivt och kräver särskilt omhändertagande.