Vilket andningsskydd och visir passar bäst för svetsare? Vad krävs för att andningsskyddet ska ge ett bra skydd? Det är viktigt att svetsare vet detta och använder och underhåller andningsskydd på rätt sätt.
Om man bara svetsar kort tid … Behöver man andningsskydd då? Ja. Andningsskydd ska alltid användas vid svetsning. Också vid korta svetsmoment.
Den koncentrerade svetsröken i plymen kan innehålla mycket höga halter av farliga ämnen. Rörliga punktutsug eller svetspistoler med integrerade utsug ger sällan ett tillförlitligt skydd. Ett enda andetag av koncentrerad svetsrök kan ge en rejäl dos av farliga ämnen. Det är svårt att undvika plymen. Det är nästan som med grillning eller eldning, hur man än står så får man rök mot sig. Drag från portar och dörrar som öppnas eller en truck som kör förbi kan blåsa in svetsrök i andningszonen. Ibland kanske man måste luta sig fram mot svetspunkten för att se bättre. Därför behövs andningsskydd som skyddar mot svetsrök.
Vid vissa typer av svetsning är det extra viktigt att alltid använda andningsskydd.
Svetsning innebär både för- och efterarbeten som slaggning och slipning. Vid dessa moment bildas det damm och det kan skvätta iväg partiklar som kan skada ögon. Därför är det viktigt att använda någon form av tätslutande skydd för ögonen också vid dessa moment.
Varje svetsare ska prova ut skydd som passar. Om skydden upplevs som obekväma eller opraktiska, är risken stor att de inte används så mycket som de borde.
Vid svetsning ska svetsvisir alltid användas för att skydda ögonen mot strålning men också för att skydda ansikte och ögon mot svetsloppor. Enklast och effektivast är att använda svetsvisir som är integrerat med andningsskyddet.
Personlig skyddsutrustning ska vara CE-märkt. Läs mer om vad som gäller i Arbetsmiljöverkets broschyr , 359.6 kB..